Friday, September 18, 2015

Year 4, hello!

Salam and hi there!

Time sure do pass by very fast, ey? Dah 4th year dah Shahiela sekarang hahaha. Maknanya kan, less than 2 years je lagi insyaAllah, kita jumpa kat hospital ye ekeke. InsyaAllah la, doakan tau :'>

4th year is actually very different. 4th & 5th year ni dah clinical phase la. Maknanya most of the time are spent in the ward seeing patients. Muka kami ni la yang asyik datang tanya soalan bebanyak tu. Bukan tanya takde faedah tau, we learn through history taking. Every year we'll hear the same advice from our lecturers tau,

Go to the wards, see your patients. Your patients are your textbook. Learn from them.
Haa sungguh. Sebabnya, tak semua yang kita baca dalam buku tu, sama dengan apa yang pesakit alami. I didn't mean to say takyah baca buku langsung. Tapi apa yang kita baca dalam buku tu kena jugak seiring dengan apa yang patients go through. Compare lah dari situ.

Clinical years ni penat. I'm currently in paediatrics posting, my first from 9 postings altogether. Masa ni menguji betul bakat mengambil hati budak-budak. Macam-macam perangai ada. Ada yang berani, ada yang tak suka orang, ada yang friendly. Me being me, memang kekok la nak main dengan adik-adik ni. Tapi sekarang dah 2 minggu dah posting ni. Lagi 4 minggu exam hahaha k. Serious tolong doakan kami eh haha. Tadi kata penat tu sebab yelah jadual beza sangat dengan sebelum ni. Sebelum ni pergi wad pun seminggu sekali untuk clinical teaching. Posting paeds ni, 4th year kena pergi HRPZ dari Ahad sampai Rabu setiap pagi sampai tengahari. Petang pulak ada kelas, teaching, seminar etc. Penat macam mana pun, confirm ni cuma sikit je daripada penat kalau dah jadi HO, MO semua nanti.

They're my happy pills. Thank God I have these girls to keep me sane :*

K la, sepatutnya nak study tadi. Tapi tetiba terasa nak update blog pulak hehe. Bye!

No comments: