Monday, November 15, 2010

School life.

 Teringat masa dolu-dolu kita darjah satu. Hari pertama sekolah, dari dalam kereta lagi dah ingatkan mama entah berapa kali jangan lupa datang waktu rehat. Nasib I baiklah sebab mama tak kerja so bolehlah datang layan I yang berdikari tetapi ingat kat mama dengan papa dan manja bukan perkataan yang sesuai. I kan sekolah yang semua muridnya perempuan jadi adalah beberapa orang yang asyik-asyik menangis nak ibu bapa dia duduk dalam kelas sekali. Inilah manja namanya, I tak manja. Eh bukan nama budak yang merengek nak ibu bapa dia duduk dalam kelas tu Manja, tapi dia manja. Eh sorry lah terputar-belit. Masa ni I bajet macam budak yang berdikari, boleh stand on my own feet gitu.


Lepastu masuk Tingkatan 1. OHEMGEE takutnya dengan kakak senior. Semua muka garang-garang, bila lalu sebelah, siap berhenti sebab nak bagi jalan. Masa tu macam nerd sikit lah jumpa cikgu je, tunduk lepastu bagi salam. Nerd pun ada jugak homework yang tak siap, nerd pangkat 2 lah agaknya sebab ada cacat sikit di situ. Then jadi pengawas, masa untuk menawan dunia hahahaha. Yelah dah naik Tingkatan 2, jadilah kau taiko sesi petang. Zaman ni kena jaga reputasi sebab nanti bila masuk Tingkatan 3, cikgu dah kenal. Ya, silalah ikut untuk menjadi orang yang berjaya.


Eheh masa berlalu dengan cepat pejam celik pejam celik dah Tingkatan 5. Fuhyoo, 11 tahun you, sebelasss. Tak sangka dah layak jadi taiko sesi pagi. Okay tak lawak. Sekarang nak emo, harini hari ape semua? Siapa yang tak sedau diri lagi harini hari ape berapa hari bulan, pergi tengok kalendar cepat. Isnin, 15 November 2010. Hari persekolahan yang terakhir wuuu sedihnya. Lepasni dah tak ada cikgu yang bijaksana lagi pandai bergaya, tak ada kawan-kawan yang sama-sama membesar dari zaman hingusan (banyak pulak propa), tak ada peraturan yang ketat tak macam sekolah lain, tak ada uniform biru dengan tag nama besi dan tak ada lagi sekolah lama di tengah bandar.










Sedihnya bukan kepalang tau. Tadi ada sesi bersalam-salaman dan bermaaf-maafan dengan cikgu tapi kita bantai dengan kawan-kawan sekali. Macam uols tak tahu kan, I sensitif tak semena memang cepat je tacing pastu nangis tak ingat dunia. Tapi kali ni ramai sangat orang nangis, jadi takde maknanya nak tahan, nangis je lah sama-sama baru feel. Daripada "Sorry cikgu" to "TQ teacher", daripada "Sorry weh" to "Thanks tau", semua orang pun basah dengan air mata dan hingus. Eh tak lah derrr gua kental apa barang hingus ni semua.





Whatever so, it's true that school life is the most enjoyable and memorable one. At least, I could agree to that. School, the place you meet a lot of different people, get along and become the best of friends. Also where you gain a lot of knowledge from dear teachers and also everything that happened. You learn as you go on, day by day, week by week and year by year. And finally, you have reached the end of your school life. You could be someone very cold but there is certainly a sad feeling somewhere in your heart by then. Goodbyes are hard but you still have to say it. You still have to move on to the next level, time never waits. It's hard to leave, really. Well, we're humans. We gotta be brave and continue with our lives to achieve our dreams and succeed.


So, thank you friends for being apart of my life, making it as wonderful as it can be. I'm happy to have known each and everyone of you. So to youknowwhoyouare, I love you loads. Thank you for everything and sorry from the bottom of my heart for everything bad that I've caused.  


Credits of the picture owner.


And to all the fifth formers of SMK Convent Kajang, I wish everyone best of luck in SPM! There's a nerd in everyone of us, so break a leg! ;D


p.s. The other pictures are courtesy of Pei Khim. ;] 

No comments: